معرفی انواع برنج ایرانی به همراه ویژگی آن ها

برنج ایرانی جزو غلات پرمصرف میان ما ایرانی‌ها محسوب می‌شود؛ بطوریکه حداقل یک وعده در روز را به آن اختصاص می‌دهیم. آشنایی با انواع برنج ایرانی به شما کمک می‌کند تا با دانستن ویژگی‌های آن‌ها در هنگام خرید، بهترین برنج را انتخاب کنید. همانطور که می‌دانید برنج‌های ایرانی اکثرا در شمال کشور یعنی مازندران و گیلان کشت می‌شوند. البته لازم به ذکر است در کنار این دو استان، شهرهایی همچون اصفهان، خوزستان و زنجان نیز به تولید برنج می‌پردازند. بنابراین پس از آشنایی با انواع برنج‌ در ایران و شناخت آن‌ها براحتی می‌توانید نسبت به خرید برنج ایرانی باکیفیت و مناسب براساس نیاز خود اقدام کنید.

انواع برنج ایرانی از نظر شکل ظاهر و اندازه دانه

به طور کلی برنج ایرانی باتوجه به شکل ظاهر، اندازه دانه، منطقه کشت، رنگ و نحوه پخ کیفیت انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای ویژگی‌های مخصوص به خود هستند. از نظر اندازه دانه‌ها و شکل ظاهری برنج به سه گروه دانه بلند، دانه کوتاه و دانه متوسط بخش‌بندی می‌شود. طول برنج‌هایی که دانه‌بلند هستند حدودا دارای 3 الی 4 برابر عرض دانه است. در این بین کوتاه‌ترین قد مربوط به برنج دانه کوتاه بوده و برنجی که دانه متوسط است کمی کوتاه‌تر از برنج دانه بلند می‌باشد. هر سه نوع این برنج‌ها دارای کیفیت مناسب و عطر و طعم خوبی هستند.

انواع برنج ایرانی از نظر بافت و روش پخت

نوع بافت و روش پخت برنج نیز برنج‌های ایرانی را نسبت به هم متمایز کرده است؛ طوریکه پس از پخت ممکن است ظاهر یا طعم و عطر متفاوتی نسبت به هم داشته باشند. درواقع نشاسته موجود در برنج موجب تفاوت بافت‌ در انواع برنج ایرانی است، به صورتیکه پس از پخت برنج، ظاهر و حتی طعم و عطر آن نیز  متفاوت خواهد بود.

بافت برنج پس از پخت، از مهم‌ترین تفاوت‌های انواع برنج ایرانی محسوب می‌شود. این بافت بر اساس میزان نشاسته موجود در برنج‌ها، متفاوت خواهد بود. «برنج‌های چسبنده یا شیرین» از انواع برنج تهیه و فرآوری شده در قاره آسیا هستند که عموما از آن‌ها در تهیه آرد برنج استفاده می‌شد یا با آن‌ها می‌توان غذاهای سنتی و دسر هم درست کرد. برنج نیم‌پخته نیز نوعی دیگری از انواع برنج با بافتی متفاوت است. این نوع برنج پیش از آسیاب کرن، با فشار بخار نیم پز شده و نشاسه آن‌ها ژلاتینی شکل می‌شود. به همین دلیل پس از پخت از بافتی نرم و سبک برخوردار هستند.

درخصوص پخت برنج ایرانی بیشتر بخوانید: 10 نکته طلایی طرز پخت برنج ایرانی و مجلسی

انواع برنج ایرانی از لحاظ رنگ

برنج‌های ایرانی باکیفیت از لحاظ رنگ نیز دارای انواع مختلفی‌اند. در هنگام برداشت برنج به رنگ قهوه‌ای است و پس از برداشتن سبوس رنگ آن سفید می‌شود. درواقع رنگدانه‌هایی در برنج وجود دارند که باعث تغییر رنگ آن می‌شوند. برنج سفید، برنج قهوه‌ای و برنج سیاه از انواع برنج ایرانی از لحاظ رنگ به شمار می‌آیند.

برنج سفید

برنج سفید با جداسازی سبوس و جوانه از دانه بدست می‌آید و با نام برنج آسیاب شده نیز شناخته می‌شود.

برنج قهوه‌ ای

برنج قهوه‌ای بدلیل دارابودن سبوس و جوانه خاصیت بیشتری نسبت به برنج سفید دارد. علاوه بر آن نیز دارای کالری کمی بوده و برای پخت آن مدت زمان بیشتری نیاز است.

برنج سیاه

جالب است بدانید نام دیگر برنج سیاه، برنج ممنوعه است و دارای خواص بسیار زیادی نسبت به دیگر انواع برنج ایرانی می‌باشد. چسبندگی پس از پخت از ویژگی‌های این برنج محسوب می‌شود.

 

 

 

 

 

 

تیم تحریریه برتیکا
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *